Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg elsker nytårsforsætter. Jeg nyder at reflektere over tidligere mål gennem det foregående år og samle mine tanker om mål og drømme for det nye år.
Der er noget virkelig kraftfuldt i at sætte dine intentioner og planlægge, hvordan du vil handle på dem på en bæredygtig måde.
Jeg vil dog anbefale, at du reflekterer og samler op på dine mål flere gange gennem året – og ikke kun i slutningen af december og januar.
Her er min liste over de fem trin, jeg selv går igennem, når jeg laver nytårsforsæt. Husk, du kan bruge så lidt eller så meget tid på dem, som giver mening for dig!
Trin 1: Lav en liste over ting, du gerne vil handle på eller drømmer om i 2025
- Personlige mål og drømme
- Arbejdsrelaterede mål og drømme
- Relationelle mål og drømme – familie, parforhold, venskaber (er du i et parforhold, kan dette område med fordel også laves sammen med din partner).
- Du kan også dele det op i flere områder, hvis det giver mere mening.
Trin 2: Kig listen igennem inden for hver af de områder, du har valgt, og spørg dig selv
Hvilke af disse mål eller drømme vil skabe de vigtigste/mest meningsfulde forandringer i mit liv, hvis jeg arbejdede på dem over et helt år?
Highlight de vigtigste.
Trin 3: Se listen igennem, og se, om der er nogle gengangere fra sidste år
- Er de på listen igen i år, fordi du synes, du ”bør” have dem på listen?
- Fordi de ikke er vigtige nok for dig?
- Fordi du går til dem på en måde, der spænder ben for dig?
- Tillad dig selv at slette eller udskyde de mål, der ikke er vigtige nok for dig lige nu. Du kan altid arbejde på dem på et senere tidspunkt – men det behøver ikke være på én gang. Faktisk er det mere bæredygtigt i forhold til at få handlet vedholdende på dem at vælge ud fra, hvad der er vigtigst for dig. Nu har du skrevet dem ned, og du kan altid komme tilbage til dem igen.
Trin 4: Del dine mål op i enkle handlingsbider, der er nemmere at gå til
Nu har du en række mål, som er vigtige og meningsfulde for dig. Se på listen. Hvis du skulle foretage dig små, enkle skridt over en dag, uge eller måned, hvad kunne det så være? Hvad vil du kunne handle på i januar? Enten på daglig, ugentlig eller månedlig basis (alt efter målet)?
Trin 5: Planlæg, hvor ofte du vil følge op på dine mål, og sæt det i din kalender
Vær ikke bange for at justere, slette eller erstatte det, du gerne vil arbejde på gennem året. Dine mål skal være vigtige og meningsfulde for dig – så er det nemlig nemmere at handle på dem, også når det er udfordrende.
Jeg hepper på dig!
Bedste hilsner,
Zinaida