Dårligt selvværd
Dårligt selvværd holdes i gang af selvbebrejdelser og selvkritiske tanker
Dårligt selvværd kan føles som en indre stemme, der konstant stiller spørgsmålstegn ved din værdi og dine evner. Eller føles som en mere eller mindre konstant følelse af mindreværd på tværs af forskellige situationer.
Her er det essentielt at du ved, at dårligt selvværd opstår og vedligeholdes af, hvor meget tid, at du bruger på dine negative tanker om dig selv.
Oplever du ofte at have:
- Vedvarende selvkritik eller negative tanker om dig selv?
- Bruge lang tid på at negativt at sammenligne dig selv med andre?
- Overdreven bekymring om, hvad andre tænker om dig?
Uden at kunne slippe disse tanker igen? Så vil du nemt kunne blive låst fast i en følelse af dårligt selvværd, som kan påvirke dig på tværs af forskellige områder i dit liv – dine relationer, din karriere og hvilke ting, som du tør kaste dig ud i livet.
Hvornår skal du søge hjælp?
Det er naturligt at opleve perioder med usikkerhed, men hvis dårligt selvværd fylder så meget, at det hæmmer din livskvalitet, kan det være tid til at søge hjælp. Overvej at handle, hvis du:
- Føler, at selvkritik og negative tanker om dig selv er blevet en daglig belastning, som forhindrer dig i at leve det liv, du ønsker.
- Har svært ved at se dine egne styrker eller værdi, selv når andre påpeger dem.
- Ofte undgår situationer eller udfordringer af frygt for at fejle eller blive bedømt.
- Oplever, at din usikkerhed skaber problemer i dine relationer eller dit arbejdsliv.
Hvis selvkritikken og usikkerheden føles som en fastlåst spiral, kan metakognitiv terapi hjælpe dig med at bryde mønstrene. Terapien giver dig redskaber til at ændre din måde at forholde dig til tankerne på, så du kan opnå større livsglæde, gejst på livet og tro på dig selv og dit eget værd.
Oplever du ofte at sidde fast i nogle af disse handlemønstre, der forstærker dårligt selvværd?
- Holde en facade oppe: Fagligt eller socialt af frygt for, hvad folk vil tænke om dig, hvis de lærer dig bedre at kende.
- Svært ved at sige fra: Dårligt selvværd kan gøre det svært at sætte grænser, fordi du frygter at skuffe andre eller ikke føle dig værdifuld, hvis du ikke lever op til deres forventninger.
- Bruger meget tid på overpræstation/overforberedelse
- Har undgåelsesadfærd: Hvor du undgår situationer, hvor du frygter at fejle, blive bedømt eller føle dig utilstrækkelig.
- Overdreven spørgen om andres mening: Beslutninger og handlinger kan blive styret af et behov for at få bekræftelse fra andre, snarere end hvad der føles rigtigt for dig.
- Selvsabotage: Du kan komme til at undgå muligheder eller relationer, der kunne gavne dig, fordi du ikke føler dig værdig til dem.
Jeg tilbyder metakognitiv terapi i København & online.
Det er muligt at slippe både de negative tankemønstre og handlemønstre, der vedligeholder følelsen af dårligt selvværd. Så du kan begynde at handle mere frit, være mere dig selv og gå efter de ting du gerne vil i dit liv.

Du er altid velkommen til at tage kontakt til mig, hvis du har nogle spørgsmål
Lavt selvværd kan også hænge sammen med udfordringer som angst, depression eller udtalt overtænkning:
Depression
Angst
Overtænkning
Metakognitiv blog: Mental trivsel, livsglæde, præstation & handlekraft
Hvad er metakognitiv terapi, og hvordan ved jeg, om det er noget for mig?
Hvad er metakognitiv terapi – en ny måde at forstå og arbejde med mistrivsel Metakognitiv terapi er en nyere terapiform, udviklet af psykologen Adrian Wells, professor ved Manchester University. Metoden…
Sådan finder du en psykolog med lægehenvisning i København
Hvis du specifikt ønsker en metakognitiv psykolog i København med din lægehenvisning, gælder følgende: Der er desværre ikke, mig bekendt, nogle MCTI® registrerede metakognitive terapeuter i København, der har et…
Lavt selvværd: Sådan får du det bedre med dig selv
”Jeg er ikke noget værd.” ”Jeg er utilstrækkelig.” ”Jeg er uelskelig.” ”Jeg er inkompetent.” ”Jeg er ligegyldig.” Kæmper du med lavt selvværd, kan du sikkert genkende en eller flere af…
Slider jalousi på dit forhold?
Stikker jalousien, mens jalousi-tankerne koger rundt i dig? Så kan du måske genkende nogle af disse tanker: Jalousi-tanker kan virkelig være ubehagelige og skabe både usikkerhed, skyld, skam, irritation, vrede…
Hvordan vredesgrublerier fastholder din vrede
Vrede er en naturlig følelse, der opstår, når du f.eks. føler dig uretfærdigt behandlet, misforstået eller truet. Den kan være en vigtig drivkraft, der hjælper dig med at sætte grænser…
Søvnløshed: Når dine bekymringer holder dig vågen
Du har vendt dig for 17. gang, frustrationen over ikke at være faldet i søvn strømmer ind over dig, samt en nagende ængstelighed omkring, hvor meget søvn du mon får…