Stress
Det metakognitive perspektiv
Metakognitiv terapi mod stress er rettet mod at lære at håndtere stress på nye måder, så det at opleve at være stresset ikke bliver en længerevarende respons i kroppen. Men istedet noget der er forbigående og uproblematisk.
Med metakognitiv terapi bliver det lettere for dig at skelne mellem, hvad der er uhensigtsmæssig coping på stress (hvad man selv gør, der kan backfire og give mere stress) og hvad der er udefrakommende belastning, som man ikke ønsker at finde sig i eller fortsætte med.
Mange oplever, når de får nye redskaber til at håndtere stress, at de udefrakommende belastninger ikke nødvendigvis føles stressende efterfølgende. Andre lærer nye måder at håndtere stress på, og får et klart blik på, hvad de ikke ønsker at forsætte med, og derfra kan gå styrket videre til noget andet.
Stress kan være en meget stor belastning for kroppen, ens arbejds- og sociale liv, samt generelle trivsel i hverdagen.
Hvornår skal du søge hjælp?
Føler du dig stresset på en sådan måde, at det hæmmer din trivsel og generelle funktion kognitivt, socialt eller arbejdsmæssigt, er det relevant at søge hjælp.
Istedet for at vente til du har det meget skidt, kan et metakognitivt forløb også bruges forebyggende, så du ikke når derud.
Andre fordele ved et metakognitivt forløb mod stress er: at det virker præstationsfremmende, mentalt styrkende, hjælper til nemmere at kunne tage beslutninger og handle, øger livsglæde og nærvær samt giver redskaber til at kunne holde mentalt fri (f.eks. fra sit arbejde eller andre forpligtelser man ellers kunne bruge lang tid på at bekymre sig over og have svært ved at slippe med tankerne).
Du er altid velkommen til at tage kontakt, hvis du ønsker et stressbehandlende eller forebyggende forløb.
Symptomer kan være
- Koncentrationsbesvær
- Hukommelsesbesvær
- Ondt i maven
- Anspændt krop
- Uro
- Rastløshed
- Hovedpine
- Søvnbesvær
- Energiforladt/overgearet
- Modløshed
- Tristhed
- Demotivation
- Håbløshed
- Hjertebanken
- Kvalme
- Svimmelhed
- Flimren for øjnene
Andre emner du kunne være interesseret i?
Depression
Depression er kendetegnet ved markant sænkning af ens generelle humør i form af f.eks. dyb tristhed, modløshed, demotivation og…
Angst
Når man har angst, kan det være meget forskelligt hvad man er bange for. Man kan have alt fra præstationsangst, dødsangst, panikangst, socialangst og…
Overtænkning
Når man bruger lang tid på sine negative tanker, påvirker det ens energi, humør og motivation negativt. Her er der tale om negativ overtænkning, når…